Waar bent u naar op zoek?
Meest gezochte items

Een Blik in de Wereld van IBOIJ - een Gesprek met de Vice-Voorzitter: Jan Kaak

In een tijd waarin bedrijven gedijen bij een dynamische omgeving, wordt de rol van collectieve initiatieven steeds belangrijker. De Industriële Belangenorganisatie Oude IJsselstreek (IBOIJ) staat centraal in dit streven naar collectieve vooruitgang en belangenbehartiging. We zaten samen met de vice-voorzitter van IBOIJ om meer inzicht te krijgen in hun missie, motivatie en activiteiten.

"Kun je ons vertellen waarom je persoonlijk betrokken raakte bij de IBOIJ?"

In het kort komt het erop neer dat je naar mijn mening voor een vitaal bedrijf een vitale omgeving nodig hebt. Als je daar iets van vindt, dan zijn woorden alleen niet genoeg en moet je ook bereid zijn initiatief te nemen. Om er energie in te steken. Niet alleen woorden maar daden!

"Wat was je motivatie om vice-voorzitter te worden?"

Ik wil graag dingen in beweging zetten & bijdragen. Als je daar verantwoordelijkheid voor wilt nemen, hoort daar een bestuursfunctie bij en dan liefst in het dagelijks bestuur. Dan kun je ook echt DOEN. Het is een bewuste keuze om vice-voorzitter te worden en geen voorzitter. Dit heeft te maken met de overtuiging dat de voorzitter van IBOIJ een afspiegeling moet zijn van de kring. Desalniettemin ben ik vol energie met de Vice-voorzittersrol van start gegaan enige jaren geleden!

"Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen voor bedrijven binnen het vakgebied om lid te worden van de IBOIJ?"

Het collectief! Als collectief sta je sterker dan individueel. Als collectief word je gezien, gehoord en gevraagd! Je kunt zaken aan de orde brengen, in beweging brengen, indien nodig het verschil maken en veranderingen teweegbrengen!

"Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen waarmee de leden momenteel worden geconfronteerd, en hoe ondersteunt de IBOIJ hen hierbij?"

We worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen:

  • de beschikbaarheid van goed opgeleide mensen en ook het behouden van goed personeel. Maar daarnaast erop toezien dat deze mensen ook in de toekomst fit to the job blijven (opleiden en bijscholen dus!).
  • Digitalisering (en robotisering, toepassen van AI bijvoorbeeld). Bereikbaarheid (fysiek en digitaal). Woningbouw, leefbaarheid en beschikbaarheid van voldoende ruimte om te kunnen ondernemen.
  • En op hele korte termijn, beschikbaarheid van voldoende energie (stroom).

We proberen deze thema’s, samen met andere industriële kringen op de regionale agenda te krijgen en hier aandacht en oplossingen voor te vragen. Dit doen we door actief te participeren in de regionalen overlegstructuren. Soms door zelf actief te worden (bestuurs-, commissie- of project-lid). Soms door onze stem te laten horen op bijeenkomsten. Maar bijvoorbeeld ook door periodiek te overleggen met het College van Oude IJsselstreek of met de Industriële kring in Varsseveld.          

"Hoe werkt de IBOIJ samen met overheidsinstanties en andere belangrijke belanghebbenden om de belangen van haar leden te behartigen?"

Het is een kwestie van de structuren herkennen, hier actief in te worden en actief te participeren door thema’s te agenderen Samenwerking staat centraal. Door deel te nemen aan diverse structuren en actief te participeren, zorgt IBOIJ ervoor dat de belangen van haar leden worden vertegenwoordigd en behartigd.

"Op welke manieren stimuleert de IBOIJ innovatie en groei binnen het vakgebied?"

IBOIJ promoot actief projecten onder de leden en vraagt bijvoorbeeld het College om een proactieve houding aan te nemen. Verschillende initiatieven, van onderwijsprogramma's tot ontwikkeling van nieuwe industrieterreinen, worden gesteund en aangemoedigd.

 

Het gesprek met de vicevoorzitter van IBOIJ illustreert de kracht van collectieve actie en belangenbehartiging in een tijd van verandering. In een tijd van uitdagingen en veranderingen blijft IBOIJ een belangrijke speler in het streven naar een bloeiende industrie en een welvarende gemeenschap.